Het is misschien een open deur, maar kom niet te laat. Probeer rekening te houden met scenario’s als een vertraagde trein, het niet kunnen vinden van een parkeerplek of file. Natuurlijk kun je niet voorbereid zijn op alle scenario’s, maar we leven nou eenmaal niet in een wereld waar altijd alles volgens plan gaat. Ga je door welke reden dan ook toch te laat komen? Laat dit dan weten. Je krijgt meer sympathie als je vooraf belt dan wanneer degene +10 minuten op je zit te wachten en je dan pas aankomt met een reden.
Een goede voorbereiding is goud waard. Knoop de naam van degene met wie je een gesprek hebt daarom goed in je oren. Maar dat niet alleen, check zijn haar/zijn LinkedIn en kom erachter welke functie hij/zij heeft en op welke afdeling hij/zij werkt. Zo kom je toch een stuk lekkerder en zelfverzekerder aan bij binnenkomst. Verder is het natuurlijk handig te weten bij welk bedrijf je binnenstapt en nee, dan heb je aan een naam niet genoeg. Lees bijvoorbeeld de website door en zorg dat je weet welke bedrijfs-/en kernwaarden er gelden.
Zorg ervoor dat je de vraag der vragen Vertel eens wat meer over jezelf vlot kunt beantwoorden. Begrijpelijk is dat je door de zenuwen en breedte van de vraag meteen je CV wilt gaan opsommen, maar onze tip is juist om dit niet te doen. Je gesprekspartner heeft deze namelijk al gelezen. Probeer juist iets nieuws te vertellen wat ook waardevol en relevant is voor de functie. Bijvoorbeeld waar jij energie van krijgt, hoe je werkt in een team of waar jouw uitdagingen liggen.
Stop. Met. Clichés. Geen enkele interviewer wil laffe en saaie antwoorden horen. Zeker niet op de vraag waar je zwaktes liggen. Wees eerlijk en laat zien dat je zelfbewust bent en over je prestaties hebt nagedacht. Hier ga je sowieso punten mee scoren. Zeker wanneer je ook nog eens kan vertellen dat je aan deze punten werkt of weet hoe je hier in de toekomst mee om wilt gaan.
Zijn hun vragen op? Laat zien dat je geïnteresseerd bent en kom zelf met meerdere vragen. En dan het liefst niet de vragen die je als eerste resultaat krijgt wanneer je Vragen stellen tijdens sollicitatie googelt, maar wees hierin een beetje creatief.
Zo. Dat waren ze dan. De vijf fouten die je beter niet kunt maken tijdens je sollicitatie. Wil je jezelf nóg beter voorbereiden? Lees dan vooral ook nog onze blogs over Zo bereid je je sollicitatiegesprek voor en Dit zeg je lichaamstaal over je. Alle kennis meteen in de praktijk inzetten? Solliciteer dan snel op een van onze nieuwste vacatures. Let’s go! ?
Gepubliceerd op 14 oktober 2022